welcome

“Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl: 125)

Labels

Thursday, 1 September 2011

have Faith..


Orang kata, kita akan ingat kembali nikmat yang kita dapat tetapi kurang disyukuri bila kita ditimpa musibah atau nikmat tu ditarik balik.. time tu, barulah rasa betul-betul nak bersyukur..

"Adakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan berkata:' kami telah beriman', tanpa mereka mendapat cobaan.." (al-Ankabut : 2)

Ayat pengubat lara apabila diuji, when faith is put at test.. Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar.. tu janji Dia..

Lihatlah kemenangan-kemenangan besar yang diperolehi oleh hamba-hamba Allah yang dijanjikan syurga.. betapa tingginya tahap kesabaran yang ada dalam diri mereka..


  • Nabi Nuh, selama beratus tahun baginda tetap berdakwah kepada umatnya yang amatlah degil..
  • Bilal Bin Rabbah, tetap mempertahankan akidahnya walaupun beliau diseksa dengan kejam oleh tuannya..
  • Nabi Yusof, lebih rela diperjara daripada hidup bebas dan menjadi fitnah di dunia luar..
  • Nabi Muhammad, tetap mendoakan umat2 nya di Ta'if walaupun baginda di baling batu, dan dihina..


serta banyak lagi kisah2 yang boleh dijadikan pengajaran buat diri..

Tapi bila rasa sungguh-sungguh tak lalu sampai wishing for penamat, Allah bagi cara nak hadapi..

Narrated from Anas: Rasulullah S.A.W bersabda: none of You should long for death because of a calamity that had befalled Him, and if he cannot, but long for death, then berdoalah.. "Ya Allah, let me live as long as life is better for me, and take my life if death is better for me."       
 (Sahih Bukhari 8/6351-o.p.362)

Tapi janganlah kita doa supaya dicepatkan mati pulak, ini kalau things're too much to hear. Mohon pada Allah dipermudahkan urusan..  Allah tu amat dekat macam dalam sabdaNya..

"Apabila hambaKu bertanya kepada engkau (Muhammad) tentang halKu, maka sesungguhnya Aku hampir. Aku perkenankan doa orang yang yang meminta, bila ia meminta kepadaKu.." (al-Baqarah : 186) 

Tetapi cuba teliti pada sambungan ayat tersebut..

"tetapi hendaklah ia mengikut perintahKu, serta beriman kepadaKu, mudah-mudahan mereka mendapat petunjuk.."

Cubalah kalau kita nak makan nasi goreng kampung, tapi just letak nasi je dalam kuali x letak barang-barang tumis, garam dan lain-lain.. ingat jadi ke?? ataupun malas nak masak, lepastu suruh mak masak tapi cakap kasar2.. ingat dapat ke? aisey.. macam tulah juga Allah, pasti ada ganjaran yang sangat besar untuk hamba-hambaNya yang kuat usaha, sabar dan taat..

No matter what, no matter when, no matter when it doesn't at all make sense. DO NOT leave You love latter's compilation.. Sentiasalah ingat kita punya untimate lite manual, the quran. It is the last thread to sanity even if everything else failed.. itulah kalam2 cinta dari pencipta buat hamba-hambaNya..


Segala perkara yang berlaku itu, pasti ada hikmah yang tersembunyi.. sebab itu, asrar Illahi.. rahsia Rabbi nak menemukan bahagia buat kekasihNya yang mendambakan firdausi..:)

sekian..            
Salam Ukhwah~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

usrati jannati:)

usrati jannati:)