welcome

“Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl: 125)

Labels

Monday, 19 December 2011

Always think positive ~_^

Bismillah..

Salam c:

Meh,, kali ni kita bercerita pasal tokoh pulak, beliau ialah Hassan al-Basri, atau nama sebenarnya Abu Sa'id  Al Hassan Bin Yasar.. alaa, sapa x kenal dengan tokoh tasaawuf ni kan?

Saya terbaca kisah beliau ni kat google.. serius, baru tau kisah ni.. jadi saya share sebab nak menyahut seruan 'sharing is carring' ceewah.. hoho, semuanya insyaAllah of course lillahi ta'ala.. *moga ianya bermanfaat {:

Okey, sebelum tu jom hayati dulu ayat mukjizat ni.. yosh!!

"Orang-orang yang beriman dengan ayat-ayat kami, hanyalah orang-orang yang apabila diperingatkan dengannya (ayat-ayat kami), mereka meyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhannya, dan mereka tidak menyombongkan diri.. Lambung mereka jauh dari tempat tidurnya, mereka berdoa kepada Tuhannya dengan rasa takut dan penuh harap, dan mereka menginfakkan sebahagian dari rezeki yang kami berikan kepada mereka.." 
(As-Sajdah ayat 15-16.)

Alkisah, pada suatu hari,  ditepi sungai Dajlah  terjadi suatu peristiwa yang sangat membekas pada diri Hassan Al-Basri.. Beliau melihat seorang pemuda duduk berduaan dengan seorang wanita dan di samping mereka terletak sebotol arak. Hassan pun berkata, "Alangkah jahatnya orang itu dan alangkah baiknya kalau ia seperti aku!" tiba-tiba beliau melihat ada sebuah perahu di tengah sungai perlahan-lahan tenggelam. lelaki yang duduk di tepi sungai tadi segera terjun untuk menolong penumpang perahu yang hampir mati kelemasan itu.. 

Dan dia pun berhasil menyelamatkan enam dari tujuh penumpang perahu tersebut, kemudian ia berpaling ke arah Hassan Al-Basri seraya berkata,"Jika engkau memang lebih mulia dari saya, maka Dengan nama Allah, selamatkanlah seorang lagi yang belum sempat sayat tolong. Engkau hanya diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedangkan saya telah menyelamatkan enam orang." Namun sayang, Hassan Al Basri tidak berhasil menyelamatkan yang seorang itu. 

Tidak lama selepas itu, lelaki itu berkata kepadanya, "Tuan, sebenarnya wanita yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya, sedangkan botol itu hanyalah berisi air biasa, bukan arak.ini hanya untuk menguji tuan". 

Hassan Al-Basri terpegun, lalu ia berkata,"Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi dari bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah pula saya dari tenggelam ke dalam kebanggaan dan kesombongan." 

Orang itu menjawab, "Mudah-mudahan Allah mengabulkan permohonan tuan." semenjak hari itu, Hassan Al-Basri selalu merendahkan diri bahkan dia menganggap dirinya sebagai makhluk yang paling hina.

Heee.. even sedikit pelik cerita ini (bagi sayalah) tapi banyak pengajaran dari kisah ini yg boleh dibuat teladan.. 
Antaranya adalah:


YANG PERTAMA..


Jangan mudah nak bersangka-sangka macam cerita kat atas, Hassan al-Basri telah bersangka buruk dengan lelaki yang duduk berdua-duaan dengan ibunya,,  atau dalam erti kata lain macam yang Nabi Muhammad S.A.W katakan iaitu 'ghibah..' 

Rasulullah S.A.W pernah menjelaskan erti ghibah tatkala ditanya oleh seorang sahabat, 


"Wahai Rasulullah, apakah itu ghibah?" Lalu jawab Baginda, "Menyebut sesuatu yang tidak disukai oleh saudaramu di belakangnya!" Kemudian Baginda ditanya lagi, "Bagaimana sekiranya apa yang disebutkan ltu benar?" jawab Baginda, "Kalau sekiranya apa yang disebutkan itu benar, maka itulah ghibah, tetapi jika sekiranya perkara itu tidak benar, maka engkau telah melakukan buhtan (pembohongan besar)." (Hadis riwayat Muslim, Abu Daud dan At-Tarmizi).


Saya masih ingat lagi tafsiran quran surah al-Hujuraat ayat 12 yang termasuk dalam silibus STAM tentang larangan bersangka-sangka.. jom hayatinya :)


"Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi maha Pengasihani".

YANG KEDUA..


Janganlah cepat rasakan diri kita ni bagus sangat.. sebagai contoh, bila kita melihat orang buat maksiat, kita rasakan orang tu jahat sangat dan kita perasan baik pula time tu.. tapi cubalah kita muhasabah kembali diri kita tatkala itu.. "Owwh, orang tu tak tutup aurat mungkin sebab dia tak tau kot.. aku ni, dah tau tapi buat juga.."  


Lepastu janganlah kalau nampak orang kafir terus berkata "alaa.. dia ni comform masuk neraka!!" tapi katakanlah dalam diri, "dia ni mana tau mati nanti dalam islam, aku ni tak tau lagi mati dalam apa.."


Yahya bin Mu'aadz Arrazi ada berkata:
Jadikanlah bahagian orang mukmin daripadamu tiga macam supaya tergolong orang yang baik:


1) Jika engkau tidak dapat menguntungkan kepadanya maka jangan merugikan (merosaknya)
2) Jika engkau tidak dapat menyenangkannya, maka jangan menyusahkannya
3) Jika engkau tidak memujinya, maka jangan mencelanya
Tertanya-tanya dalam diri.. "siapalah aku disisiMu Ya Allah"


Moga selepas ini kita dapat sentiasa bersangka baik-baik belaka.. moga semuanya Allah redha ^^ Ameen...

SEKIAN
SaLAm ukHwAh c:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

usrati jannati:)

usrati jannati:)