welcome

“Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl: 125)

Labels

Sunday, 27 November 2011

Have a white and blessed new year 1433 hijri..

Bismillah...

Assalamualaikum..

Dan untuk yang kesekian kalinya...
Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...
Kalimah syukur yang tak pernah cukup untuk melafazkan kapada sang pencipta yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. 
Kini Allah masih panjangkan umur saya dan kamu semua.. masih izinkan lagi kita sama-sama menghirup oksigen di buminya pada tahun baru ini.. 1433 hijrah..Teringat pula hadis nabi dari ustaz-yang-x-ingat-nama-dia tu kat artikel mana entah,, (masalah pelupa yg serius) lebih kurang macam ni lah..

"Nabi Muhammad S.A.W bersabda : Orang yang berhijrah ialah orang yang menjauhi apa yang ditegah oleh Allah untuk melakukannya" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

betullah tu kan.. Orang yang betul2 berhijrah adalah orang yang meniggalkan segala larangan Allah..  Kalau nak tau, hadis ni kali pertama saya baca,, sbb selama ni saya tak pernah dengar lagi hadis ni.. huhu,, dan hadis ni tepat menusuk kat hati, debush!! tepat kena tembak kat dahi..

Bagi saya, tahap pertama hijrah ini adalah meniggalkan dosa dan menjauhkan diri daripada perkara yang diragui.. Secara kenyataannya , orang yang sering kali mengikut hawa nafsu x akan mampu membawa agama ini.. sebab secara maklumnya, meniggalkan dosa itu letaknya lebih tinggi dan tahapnya lebih sukar daripada melakukan kebaikan..

Sebagai contoh, kalaulah kita sebelum ni termasuk dalam kalangan orang2 yang meniggalkan solat2 wajib 5 kali sahari semalam,, cuba kita berhijrah menunaikan solat wajib 5 waktu itu tepat pada waktunya dan lebih baik lagi berjemaah di masjid atau surau...

Dan untuk saudara2 muslimah saya, daripada tidak bertudung berhijrah kepada bertudung,, menutup aurat dengan sebaiknya,, bak kata kawan2 usrah saya, 'menutup aurat bukan membungkus aurat'..

InsyaAllah,, inilah hijrah yang sebenar.. dan mungkin ada diantara kita yang mengatakan "tak boleh!! aku tak mampu nak lakukan semua perubahan ni ,, semuanya dah jadi darah daging, dan x mungkin aku nak tinggalkan semuanya.. Sakit!! x mungkin semua jahiliah ini boleh ditinggalkan sekelip mata!.. ianya x mudah!"..

Okey, sekarang cuba kita hayati apa itu hijrah.. pernah ke diantara kita mendengar atau terdetik di hati perkataan 'senang' bila disebut perihal hijrah ni? cuba tengok, muhajirin terpaksa meniggalkan tanah tumpah darah mereka,, tinggalkan rumah2 serta punca pencarian,, harta mereka dan lain2 lagi semata-mata mahu berhijrah dari Makkah ke Madinah.. mereka semua berkorban segalanya semata-mata hanya mencari reda Allah dan menuruti Nabi Muhammad S.A.W berhijrah..

Ketika itu, mereka semua hanya sehelai-sepinggang,, susah dan menyakitkan bukan? sampaikan ada diantara mereka yang jatuh sakit kerana amat2 rindukan kampung halaman mereka..

Dan untuk golongan Ansar pula, adakah anda fikir mudah untuk mereka? mereka semua pula perlu berkongsi tanah dan rumah mereka dengan pendatang asing.. Bahkan pemimpin mereka ditanah air sendiri daripada golongan 'asing'..  Semua itu x mudah! dan semua itu hanya boleh dilakukan dengan iman sepenuh hati pada Allah.. itulah tunjang utama dalam berhijrah ni..

Sekarang,, saya masih tertanya-tanya, bagaimana pula iman di hati ini?
hanya pada Allah tempat berserah..

Oh ye, lupa pulak,, kanapa tajuk post kali ni 'Have a white and blessed new year 1433 hijri?
Sebab,, saya harap.. tahun baru kali ini (dan tahun2 seterusnya)  buat diri saya dan kamu semua seperti tahun baharu yang putih bersih.. Putih seperti salju yang dingin.. beserta dengan hati yang suci bersih umpama bayi yang baru dilahirkan ke dunia.. insyaAllah..

Finally, semoga kita sama2 dapat menghayati erti hijrah yang sebenar,, dan dapat merubah diri menjadi lebih hebat dari dulu-dulu  ^_^


Sekian..
~Salam ukhwah~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

usrati jannati:)

usrati jannati:)